Fiets van de zaak aantrekkelijker in 2020, maar tot die tijd?

Het kabinet heeft het plan het aanschaffen van een fiets van de zaak aantrekkelijker te maken. Per 1 januari 2020 komt er een bijtelling van 7% op de nieuwwaarde van een fiets. Zo sluiten de regels aan op die van een auto van de zaak. Het soort fiets en de verhouding woon-werkverkeer maakt niet uit. Goed nieuws dus, maar wat nou als je nu al voordelig naar je werk wil fietsen? Hieronder vijf mogelijkheden om te fietsen met fiscaal voordeel.

De staatssecretarissen Snel (Financiën) en Van Veldhoven (IenW) willen met de regeling die in 2020 in zal gaan, meer mensen op de fiets naar het werk krijgen. Tot die tijd bestaan er de volgende vijf mogelijkheden:

1. Reiskosten vergoeding

Iedere medewerker mag onbelast een reiskostenvergoeding ontvangen van € 0,19 per kilometer. Dit geld dus ook voor fietsers, zelfs wanneer je binnen een straal van 10 kilometer van de zaak woont. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid.

2. Fiets vergoeden binnen de vrije ruimte WKR


In principe zou iedere medewerker een fiets kunnen krijgen (wanneer de vrije ruimte van 1,2% voor jouw bedrijf geen beperkende factor is). Omdat e-bikes en speed pedelecs ook mogen, is deze regel niet beperkend wanneer je binnen een straal van 10 kilometer van het werk woont. Ook reisafstanden van 30 kilometer horen met een speed e-bike tot de mogelijkheden.

3. Fiets deels vergoed


Wanneer jouw werkgever minder ruim in de loonsom zitten en de vrije ruimte een beperkende factor vormt, blijven er mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren. Zo blijft het vergoeden van een fiets mogelijk. Jouw werkgever kan er voor kiezen om een deel van de fiets te vergoeden, passend binnen die krappe vrije ruimte. Voor medewerkers met een laag salaris is het fiscale voordeel sowieso minder dan van medewerkers met een hoog salaris. Niet zo raar om er dan voor te kiezen om de aanschaf van een fiets met een lager bedrag te vergoeden. Door de vergoeding te combineren met de uitbetaling van het vakantiegeld, wordt het fiscale voordeel voor medewerkers vergroot.

4. Fiets kopen via een personeelslening

Je kunt, wanneer je werkgever hier voor open staat, als werknemer een renteloze personeelslening krijgen voor het kopen van een (e-)fiets. Deze zou bijvoorbeeld afbetaald kunnen worden via de kilometervergoeding van € 0,19.

5. Nu al leasen (wordt gemakkelijker vanaf 2020)

Net als auto’s zijn ook fietsen al te leasen. Dit is met name interessant voor duurdere fietsen of e-bikes en kan zowel binnen de Werkkostenregeling als erbuiten. Werkgevers kunnen zelf kiezen welk bedrag bruto verstrekt wordt als vergoeding. 
Op dit moment is een groot nadeel van de leasefiets echter de ingewikkelde bijtelling. Je moet precies bijhouden hoeveel kilometer je fietst voor je werk en hoeveel privé. Over dat laatste aantal moet je belasting betalen. In de nieuwe regeling die waarschijnlijk op 1 januari 2020 ingaat, kunnen werkgevers die verplichting afkopen met een forfait.

Bron: fietsersbond.nl