Pickupb!ke voor betere bereikbaarheid op de Wetering-Haarrijn

Vanaf 10 december heeft bedrijventerrein de Wetering-Haarrijn er een heleboel gloednieuwe deelfietsen bij, genaamd Pickupb!ke. Het doel is de bereikbaarheid van het bedrijventerrein te verbeteren. De fietsen zijn te vinden bij maar liefst 20 stallingen op het bedrijventerrein. Voor de medewerkers van de bedrijven op het bedrijventerrein zijn de deelfietsen gratis te gebruiken.

Voor de ruim 100 ondernemingen op De Wetering-Haarrijn is bereikbaarheid erg belangrijk. Maar die staat onder druk. Veel werknemers ervaren bijvoorbeeld files en een tekort aan parkeerplaatsen. De Wetering is goed bereikbaar met de trein, maar in de praktijk kost het veel tijd om van het station naar het werk te komen. De fietsen bieden hiervoor een oplossing, maar zijn ook heel geschikt voor andere korte ritten in de buurt. De bedrijven hopen dat met de komst van de fietsen bijvoorbeeld het openbaar vervoer een aantrekkelijker reisalternatief wordt voor medewerkers.

Slim slot

De Pickupb!kes staan in een openbaar deelsysteem en zijn te vinden op meerdere plekken op het bedrijventerrein. Het verschil met bijvoorbeeld de ov-fiets is dat je de fiets niet hoeft terug te brengen naar het punt waar je de fiets hebt meegenomen.
De fietsen zijn voorzien van een slim slot. Dat slot kan alleen worden geopend met een speciale app die je op je telefoon kunt installeren. In de app geef je aan op welke locatie je je bevindt en welke fiets je wilt meenemen.

Bekend fenomeen

De fietsen zijn een initiatief van Ecotransferium De Wetering. In dat programma werken de bedrijven en het werkgeversnetwerk U15 aan slimme en duurzame mobiliteit voor het bedrijventerrein. De fietsen zijn mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie en worden geëxploiteerd door Go About.
De deelfietsen zijn inmiddels al een bekend fenomeen. Ook op het Utrecht Science Park kennen ze een dergelijk systeem, de CampusBike.

Succesvolle campagneweek

In de week van 10 december werden de fietsen feestelijk gepromoot, met gedurende de week een koffiekar met gratis koffie bij een ander bedrijf. Ook werden er door een tiental enthousiaste studenten flyers rondgedeeld aan bedrijven en werknemers. De eerste tien deelnemers die zich hebben aangemeld hebben een leuke prijs gewonnen.
Inmiddels is de fiets al veelgebruikt, onder anderen door Hanco, Barbara en Maarten. Hier kun je zien waarom ze hebben gekozen voor de Pickupb!ke. Ook kun je je via de Pickupb!ke pagina aanmelden voor een gratis Pickupb!ke.