Tien vernieuwende, duurzame ideeën kregen ondernemers van De Wetering-Haarrijn gepresenteerd tijdens de tweede bijeenkomst van de Stichting Innovatie & Promotie De Wetering Haarrijn (STIP), op woensdagavond 3 december.
Een interactieve netwerkavond, gepresenteerd door Eva Brouwer.Ook Platform Ecotransferium deed mee.

Op de eerste verjaardag van STIP heet voorzitter Edward van Tuinen de aanwezigen hartelijk welkom in de Utrechtzaal van Mediq: ,,STIP geeft volop ruimte aan innovatie. Met deze avond leggen we als bestuur rekening en verantwoording af over onze ontvangen en besteedde gelden. U kunt er zeker van zijn dat we deze gelden tot op de euro nauwkeurig uitgeven aan vernieuwing en verduurzaming van ons bedrijventerrein. Dat bewijzen we vanavond ‘OP DE STIP’!”
Pitches
Er volgen tien rondes met drie-minutenpitches. De jury bestaat uit Edward van Tuinen, Peter Cullens en Jan van der Roest, het bestuur van STIP.
Jeroen Quee van Grontmij vertelt over het programma De Wetering Fietst en deelt, hetplan om het fietsgebruik en het delen van auto’s te stimuleren op De Wetering en om op termijn van De Wetering het modernste bedrijventerrein van Nederland te maken voor duurzame mobiliteit.
Andere sprekers zijn onder meerEric Jan van Ditzhuijzen van Multilease. Hij vertelt over de Green Target Challenge, een mobiele app die meet hoe hard iemand rijdt en wat dit betekent voor de CO2-uitstoot.
Ook Johan Teunissen van Shell De Wetering heeft een plan voor de vermindering van CO2-uitstoot: met ‘De Wetering op Spanning’ wil hij bezoekers van zijn pompstation gratis lucht aanbieden. Want auto’s met goed zijn opgepompte banden rijden veel zuiniger.
Lennart van der Burg van Grontmij vertelt over een slimme energiemeter waarmee de ondernemer tot wel 30% energie kan besparen.
Ruud Schat van ACN toont zijn duurzame dakconcepten.
Stemkastje
Na elke pitchronde laten de aanwezige ondernemers via een stemkastje weten of ze het idee de moeite waard vinden. Edward van Tuinen: ‘We hebben bewust gekozen voor dit systeem: het is volledig transparant. Je laat je niet beïnvloeden door je buurman, als je een idee waardeloos vindt stem je het anoniem weg. Zo krijgen we een eerlijke uitslag.’
En die uitslag volgt later op de avond, nadat de bezoekers hebben genoten van een warm buffet. De meeste stemmen gaan naar het plan van Kunststof Hergebruik. Otto Friebel, rayonmanager: ‘We willen bedrijven op De Wetering-Haarrijn helpen om verbrandingsbelasting te besparen. Ons plan is om een proef te starten met 50 bedrijven, waarbij we afvalmateriaal ophalen dat wij hergebruiken. Hiermee zouden we het duurzaamste bedrijventerrein van de regio kunnen worden.’
Ecotransferium De Wetering eindigt op een mooie vierde plaats.
Ondernemers Fonds
De meeste ideeën worden voorgedragen aan het Ondernemers Fonds Utrecht voor uitvoering, zegt Edward van Tuinen: ‘Meer dan de helft van de plannen waar draagvlak voor is gaan we helpen met de voordracht voor trekking uit het Ondernemersfonds. En we staan nog steeds open voor andere duurzame initiatieven!’