Dat Nederland een fietsland is weten we. De grootste fietsenstalling ter wereld staat in Utrecht, en in Amsterdam kun je niet over straat zonder toeristen die ‘ook dat typisch Hollandse fietsen’ willen ervaren en om je heen manoeuvreren. Toch fietsen we nog niet genoeg, vooral niet als het gaat over woon-werkverkeer. Nederland is een fietsland, maar we moeten een superfietsland worden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) schreef in juni een brief aan de Kamer:. Hierin schreef ze dat ze zichzelf ten doel stelt om tijdens haar regeerperiode 200.000 extra forensen uit de auto en op de fiets te krijgen, of op de fiets in combinatie met het OV. Dit, om het fileprobleem te bestrijden, de gezondheid van de burger te verbeteren en de druk op milieu en luchtkwaliteit te verlichten.
Werkgevers zijn de sleutel tot superfietsland
Volgens Van Veldhoven ligt een centrale rol bij de transitie naar een superfietsland bij de werkgevers. ‘Ik zet stevig in op een werkgeversaanpak’, schreef ze aan de Kamer. ‘Samen kunnen we het voor werknemers aantrekkelijk maken om over te stappen op de fiets.’ Dit is hard nodig, laat Kristel Lageweg van Natuur en Milieu weten. Zo bood in 2015 nog maar de helft van de werkgevers faciliteiten en vergoedingen aan aan fietsende werknemers.
UMC Utrecht en Schiphol geven het goede voorbeeld
Om zo veel mogelijk werkgevers te activeren actief bezig te gaan met het fietsbeleid, heeft Van Veldhoven besloten een tiental bedrijven aan te stellen als ambassadeur. Hieronder vallen Schiphol en het UMC. Dat dit effect heeft blijkt.
‘De actie bij het UMC Utrecht is de reden dat ik een e-bike heb’, zegt Iris Wagt, stafadviseur voor de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.’ Wagt legde de rit, van zo’n 15 kilometer, vrijwel altijd met de auto af, ook als het warm en zonnig weer was. Nu fietst ze, zelfs als het regent op de terugweg.
Probeeracties in Utrecht effectief
De probeeracties van het Utrechtse samenwerkingsverband tussen provincie, gemeente en bedrijven begonnen vorig jaar. Wagt en bijna driehonderd andere werknemers van zeventien verschillende bedrijven keken een week of een e-bike beviel. Uiteindelijk kochten 120 proefpersonen een fiets met 175 euro korting. Vergelijkbare acties vonden afgelopen tijd plaats in Assen, Hilversum, Enschede en Nijmegen.
Op dit moment is het uitproberen van een elektrische fiets met uw bedrijf nog steeds mogelijk via de Roadshow van Ecotransferium. Bekijk hier de folder!
Vergroot de radius en leg fietssnelwegen aan
Erik Verhoef, hoogleraar Vervoerseconomie aan de VU, geeft echter aan dat het gedrag veranderen lastig is. Hij stelt dat een afstand van zeven kilometer voor veel mensen de bovengrens is, wanneer ze meer kilometers moeten afleggen wordt al snel de auto gepakt.
De radius vergroten is echter gemakkelijk, al helemaal nu het gebruik van elektrische fietsen steeds populairder wordt. De snelste modellen halen gemakkelijk 45 kilometer per uur, waardoor de radius vergroot wordt naar afstanden van vijftien kilometer. Op dit moment pakt nog maar 15 procent van de mensen voor deze afstand de fiets, terwijl 70 procent in de auto stapt. Het stimuleren van regelingen rondom de elektrische fiets zijn dus van belang om grote aantallen werknemers op de fiets te krijgen.
Daarnaast moeten er fietssnelwegen van goede kwaliteit worden aangelegd, waar snelle fietsers gemakkelijk kunnen doorfietsen, inhalen en niet hoeven te wachten voor stoplichten. Dit is erg duur, maar staatssecretaris Van Veldhoven heeft ruim 26 miljoen uitgetrokken voor de aanleg van deze fietspaden.
Klik hier voor uitgebreidere interviews en de lange versie van dit artikel.
Bron; Volkskrant.nl